Gyakori kérdések a fekete bodzáról

Miért fogyasztják az emberek a bodzát?
A bodza természetes tápanyagokat tartalmaz. A vitaminok közül első sorban a C-vitamin érdemel említést, majd azt követően az A-, D-, E- valamint a B6- és B12 vitamin. A gyümölcs olyan ásványokat tartalmaz nagyobb mennyiségben, mint a vas és kálium.  A flavonoidoknak köszönhető a bodza antioxidáns hatóereje.

Fontos! A bodzát mindig éretten együk, mivel az éretlen bogyók mérgező hatásúak, hiszen cianidot tartalmaznak.

A bodza fogyasztása mellet érvelő múltbéli tapasztalatokat tudományosan is igazolták, hogy fertőző betegségek ellen valóban hatékony: Többek között fej- és torokfájás, megfázás vagy az influenza tüneteinek ellensúlyozásában segíthet, immunerősítő jellegének köszönhetően.
Olvasson tovább: A bodza jótékony hatásai >>>

Miért olyan népszerű a bodza?
A szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett a bodzát jellegzetes illata, kellemes íze teszi minden korosztály által kedvelt és szeretett gyümölccsé. Számos fajtája közül a fekete bodza kimondottan nagy népszerűségnek örvend a Kárpát-medencében. A bodza kedvelt lekvárok és torták alapanyagaként, élelmiszerek ízesítéséhez, de még must és bot készítéséhez is használható.
A különböző bodzakészítmények mellett ma már elterjedtté váltak a bodza jótékony hatásait megtartó természetes étrend-kiegészítők is. Utóbbi készítmények széles palettájáról választhat a nagyérdemű.

Milyen formájában mellőzzük a bodza fogyasztását?
Kerüljük el az éretlen gyümölcsök, valamint a virágok vagy levelek önmagukban történő fogyasztását/alkalmazását, hiszen azok tartalmazzák a mérgező hatású cianidokat. – Különösen a nagyobb dózis járhat előre nehezen megjósolható következményekkel!gyik

Miért fogyasszak Sambucol alapú étrend-kiegészítőket?
A fekete bodza immunerősítő, és a jobb közérzetet biztosító hatásait biztosítják a Sambucol termékek. A 10 év tudományos tapasztalatain alapuló, egyedi eljárással készült készítmények hatásai tartósak és maximálisak.
Tudományosan tesztelt és igazolt formuláról van tehát szó, melyek olyan összetevőkkel vannak „felturbózva”, mint az egészség alapvitaminja, a C-vitamin, vagy az enzimműködéshez lényeges cink. A Sambucol sejtszintű védelmét, és az antioxidáns hatásokat a bodzában megtalálható flavonoidok biztosítják, kiegészülve az amúgy antioxidáns hatékonyságról szintén ismert cinkkel és C-vitaminnal. Ezenkívül a termékek jóízűek, és nem okoznak álmosságot!

Mi a különbség a Sambucol termékek között?
A Sambucol Immuno Forte nagyszerű immunerősítő készítmény, mely a cinkkel és C-vitaminnal együtt egész évben erősítheti védekező rendszerünket. Fogyasztása 3 éves kor alatt nem ajánlott.

A Sambucol gyermekszirup szintén immunerősítő, közérzetjavító készítmény, ám mivel célzottan a gyermekeknek készült. Kimondottan ajánlott az iskolai időszak alatt! Kisebb arányban tartalmaz C-vitamint, cinket pedig egyáltalán nem. Fogyasztása kevésbé kötött életkorhoz: mindössze 1 éves kor alatt nem ajánlott.
Az összetevők listáját megvizsgálva is némely eltérést találni: az Immuno Forte készítmény természetes ízesítője a málna; továbbá mivel kevésbé szirupszerű, tartósítószere önmagában a kálium-szorbát (tisztított víz nem).

Hogyan adagoljam a Sambucol készítményt?
A Sambucol Immuno Forte minimálisan ajánlott napi adagolása a következő:

  • 3 és 12 éves kör között 1 teáskanál (5ml)/nap,
  • Felnőtteknél duplázódik a mennyiség, 2 teáskanálra.

(Felnőttek esetében a napi 4, gyermekeknél a napi 2-szeri fogyasztás is elfogadott.)

A gyermekeknek ajánlott étrend-kiegészítő adagolása:

  • 1-6 éves kor között 1 teáskanál,
  • 7-12 éves kor között 2 teáskanál.

(Téli időszakban, amikor is a gyermek szervezete jobb ki van téve a fertőzések, kórokozók okozta fenyegetettségnek, az adagok megduplázhatóak, csak úgy min az adagolás gyakorisága, mely napi 1-ről 2 alkalomra emelhető.)

Lehet-e valamiféle mellékhatása a készítményeknek?
A Sambucol étrend-kiegészítők minőségi, természetes termékek. Glutén- és élesztőmentesek, nem tartalmaznak mesterséges színezékeket és ízesítőket sem, továbbá vegánoknak és vegetáriánusoknak is ajánlottak. Azonban a maximális biztonság érdekében érdemes betartani az ajánlott adagolásra vonatkozó mennyiségeket, illetve ügyelni a következőkre:

  • A termék dobozán is megjelölt életkorú gyermeke elől elzárva tartandó (Az Immuno Forte esetében ez 3 éves kor, a gyermek szirupnál 1 éves kor).
  • Egyéb orvosi kezelés, valamint terhesség/szoptatás időszaka alatt konzultáljon orvosával a készítmény fogyasztásáról.
  • Ne szedje éhgyomorra!
  • Legyen tisztában azzal, hogy mint étrend-kiegészítő a Sambucol készítmények sem helyettesítik a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Igényel-e sajátos feltételeket a Sambucol étrend-kiegészítő otthoni tárolása?
Elsősorban nézze meg mindig, hogy a termék szavatossága mikor is jár le. Ezt követően tárolja száraz helyen, 25°C alatt.