Influenza ellen Fekete bodza

A fekete bodza (‘Sambucus nigra’) régóta használt élelmiszer és az egyik legrégebbi természetes orvosság. Immunerősítő, gyulladásgátló, vírusölő tulajdonságú.

A fekete bodza különösen hatékony az influenza ellen!

Mint hagyományos gyógyhatású készítmény az influenza és a meghűlés időszakában fokozott figyelmet kap ⇒

A mély lila, majdnem fekete bogyók megfelelő előkészületek mellett képesek lerövidíteni a meghűlés és influenza időtartamát, immunstimuláló hatásuk is ismert.

A bodza természetes kivonatai vírusölő aktivitással rendelkeznek, és az előzetes bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a nagyszerű bogyós gyümölcs – legyen akár szirup vagy tabletta formájában – képes lehet lecsökkenteni az influenza tüneteinek idejét!

Mielőtt bodzát kezdenénk enni, csak óvatosan: nyersen rosszullétet okoz! Ezért is ajánljuk az olyan bodzakivonatokat, mint a Sambucol!

A bodza influenza elleni hatékonysága tudományosan igazolt:

Egy orvosi vizsgálatban 15 beteg több mint 90%-a használt bodza kivonatot (60 ml a felnőtteknél, 30 ml a gyerekeknél), mely jelentősen csökkentette az influenza tüneteit már két nap után és három nappal később több esetben teljesen fel is épültek a betegek. influenza

Dr. Lawrence Rosen magyarázata szerint „A bodza olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatóanyagok is egyben. Ez a hatása a nyálkahártya gyulladásai esetén is segítségünkre lehet!”

Egy kisebb tanulmány rámutatott arra, hogy a bodza kivonat, a Sambucol, akár 3 nappal is lecsökkentheti a megfázás és influenza tüneteit. – Ez hasonló lehet a receptre kapható vírusölő gyógyszerekhez.

A Marylandi Orvosi Egyetem szerint az európai bodza az a fajta, amit a leggyakrabban használnak orvosi célokra. A nyers vagy éretlen bodzabogyó, csakúgy, mint más része, cianidot tartalmazó mérgező vegyületet tartalmaznak. Ha a gyümölcs nincs teljesen megfőzve, mérgező! “(…) Egyébként meg sokkal rövidebb lett a megbetegedések időtartama, súlyossága, és a betegek gyorsabban fel is épülhetnek”  – Írták.

“A tudományos bizonyítékoktól eltekintve, ténylegesen meg kell értsük, hogyan is működik a bodzakivonat.” – mondja Wendy J. Weber természetgyógyász-szakorvos és epidemiológus. “Tanulmányok rámutattak arra, hogy a bodza sokféle légzőszervi megbetegedést okozó vírus ellen hatásos (…). Továbbá a bodza olyan antocianinokat és molekulákat tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert. Ha ki akarja próbálni a bodzát, kérdezze meg orvosát, és ne hagyja, hogy a védőoltás legyen az egyedüli megoldás az influenza kezelésére!” – mondja Dr. Weber.

• A bodza segítheti a megfázás és influenza tüneteinek csökkentésében azáltal is, hogy vérbőséget és fokozott izzadást okoz.

Tesztek alapján elmondható, hogy laboratóriumi körülmények között hatékonyan működhet a H1N1 vírus szerint is.

Egy német kutatóközpont tudósai Karlsruhe-ban rájöttek arra, hogy a bodza antocianinjai fokozzák az immunrendszer működését, azáltal, hogy fellendítik a citokinek termelést.

A citokinek kivételes fehérjék, hírvivőként és összekötőként viselkednek, segítenek szabályozni az immunválaszt, így védik a testet a betegségekkel szemben.

További kutatások azt is mutatták, hogy a bodzában talált antocianidok érzékelhetően nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, mint az E vagy a C-vitamin!

A bodza antioxidáns hatásairól és immunerősítő szerepéről IDE KATTINTVA bővebben is olvashat! >>>

1995-ben Zakay és Rones egy kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatot végzett Panamában, ahol az influenza B vírusa járványszerűen tombolt. A fekete bodza kivonatával kezelt betegek 93,3%-ánál jelentős javulást, gyógyulást tapasztaltak.

A megfigyelések szerint a vírusfertőzés tünetei a másoknál tapasztalt 7 nappal szemben már 2-3 nap elteltével javultak.

2004-ben a már említett Zakay – Rones vezetésével egy kutatócsoport rávilágított arra, hogy a fekete bodza kivonatait fogyasztva az influenzától szenvedő beteg jellemzően nem fognak fájdalomcsillapítókat szedni ( melyeket egyébként előszeretettel alkalmaznak a betegség alatt).

Manapság szülők, gyermekorvosok is hisznek a bodza szirupok pozitív hatékonyságában azon a terén, hogy a gyerekek egészségesek maradhatnak influenza szezonban, vagy gyorsabban kilábalhatnak a betegségből.

A gyermekeknek ajánlott Sambucol kivonat kényelmes és megbízható módja annak, hogy a kicsik immunrendszerét ellenállóbbá tegyük az influenza és influenzaszerű megbetegedésekkel szemben!