A fekete bodza koleszterin-szint csökkentő hatása

Annak ellenére, hogy a bodza nem épp a legismertebb típusa a bogyóknak, mégis rendkívüli minőségű, magas antioxidáns tartalmú (második legmagasabb a gyümölcsök között), továbbá kutatások bizonyítják a szív- és érrendszerre, valamint az egész testi egészségre gyakorolt előnyös hatásait.
Egy helyen a legfontosabbak a bodza jótékony hatásairól! >>>

A bodza a gyümölcsök között magas rosttartalommal rendelkezik. Mialatt a legtöbb rost vízben nem oldódik (és ezért jó a szorulás kezelésére), a bodzának vízben oldódnak a rostjai, így már csak ezért is összefüggésbe hozták azzal, hogy csökkenti az LDL- „rossz” koleszterint a vérben.

A bodza antioxidánsai

A bodza nem tartalmaz koleszterint, de kutatók arra mutattak rá, hogy a magas antioxidáns- és rosttartalma pozitívan hat a vérben lévő koleszterinszintre. – Mielőtt folytatnánk a gondolatmenetet, tisztáznunk érdemes, hogy mik azok az antioxidánsok!?LDL

Az „Antioxidáns” egy általános kifejezés az olyan anyagokra, melyek a szervezetben képesek a szabad gyökök elszaporodását szabályozni, hasonlóan működve az oxidatív káros reakciókkal szemben – Így támogatják a szervezet egészséges működését.

Tudósok azon dolgoztak, hogy kialakítsanak egy általános intézkedést az antioxidánst tartalmazó élelmiszerekre. Az egyik legnépszerűbb az ORAC érték (Radikális Oxigén Lekötési Kapacitás) ⇒ A bodza ‘top 10-es’ gyümölcsök között, a 2. helyen áll a bodza – Látható, igazi ereje az antioxidánsaiban rejlik!

A bodzában két nagyon erős antioxidáns van jelen:

  • a C-vitamin,
  • és a polifenolok.

A bodza szív- és érrendszert támogató hatásairól külön cikkünkben olvashat bővebben! >>>

Megbízható fegyver az LDL-koleszterin ellen!

A bodzát bizonyítottan érdemes kipróbálni!

Figyelemreméltó növény a gyümölcs-termő cserjék családjából, melyben olyan fajok is megtalálhatóak, mint az európai bodza (Sambucus nigra L.) vagy a törpe bodza (Sambucus ebulus L.).

A fekete bodza egészségügyi hatásai széleskörűek:

  • Erős antioxidáns tulajdonsága mellett,
  • antivirális,
  • és antibiotikus tulajdonságokkal bír,
  • továbbá nem is olyan rég kezdték felfedezni a káros LDL-koleszterint csökkentő hatását a vérben.

Amennyiben a 21. században előre tekintünk, a tudomány (jelen esetben egyes szakemberek véleményét értjük tudomány alatt) azt mutatja, hogy a bodza akár a hagyományos orvosi felhasználást is túlszárnyalhatja!

Tudományos bizonyíték:

>> Youdim, Martin, és Joseph a 2. évezred fordulójának környékén kimutatták, hogy a bodza kivonat szerepet játszik az LDL-koleszterin szint csökkentésében!

>> Tanulmányok igazolták, hogy a bodza polifenolja szembeszáll a felhalmozott zsíros lerakódásokkal, csakúgy, mint a jó koleszterin a vérerekben. (Ezek a felhalmozódások elzárják a vérereket, melyek olyan gondokat okozhatnak, mint például a szívroham vagy a stroke.)

Így, nem meglepő, hogy az antioxidáns vegyületeknek köszönhetően csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának az aránya.

>> Egy 2004-es tanulmányban egészséges önkénteseken kimutatták, hogy már kis adag bodza is csökkentheti a koleszterint a vérben!

Az egyik csoport 50 ml bodzalevet kapott, nem koncentráltan, a másik csoport 400 g szárított port (mely egyenértékű 5 ml bodzalével). Az eredmények azt igazolták, hogy a magasabb dózis szignifikánsan csökkentette a szérum lipidszintet – beleértve az LDL szintet is – az étkezést követően.

Mindez jelentős fejlődésnek nevezhető a szív- és érrendszer egészségre nézve, különös tekintettel az LDL – koleszterin közreműködő szerepét tekintve a szívroham és a stroke esetében!

>> 10 évvel később a tanulmányt újra elvégezték:

Ekkor az adagot magasabbra emelték: az egészséges csoportnak napi 200 ml bodzát adtak infúzióban. 30 nap után az eredmények meglepőek voltak. Az alanyok vérében a triglicerid szint 14,92%-al, az össz-koleszterin pedig 15,04%-al csökkent, és – a legkritikusabb – az LDL-koleszterinszint 24,67%-al lett kevesebb. Továbbá a HDL és az LDL aránya a vizsgált alanyok esetén 42,77%-al nőtt.

>>  Felfedezték, hogy az antioxidánsok csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyeit, illetve a szívmegállást is. 

A Grazi Egyetem kutatói bizonyították a bodza kivonat azon tulajdonságát, hogy képes csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin oxidációját. Éppen ezért úgy vélik, képes lehet csökkenteni a koszorúér-megbetegedéseket is.