Tények, érdekességek a bodzáról

– A középkori német néphiedelem szerint a bodzában lakozott a parasztok udvarának jó szelleme, amely megóvta a földművelő családokat a tűztől és egyéb más bajoktól. Ezzel ellentmond egy másik  középkori hiedelem, mely szerint a gyümölcsökkel teli bodzafa boszorkányok találkozóhelye.Európa egyes országaiban különleges csemege a forró olajban kirántott, majd palacsintatésztába mártott bodzavirág.

A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkakészítéshez is népszerű a bodzabogyó, ugyanakkor pezsgő is készíthető belőle. Utóbbi kettő italkészítési eljárás azonban körülményes és költséges.

A fekete bodza közeli rokonának, a gyalogbodzának (‘Sambucus ebulus’) se levelei, se virágai nem fogyaszthatóak, ugyanis enyhébb lefolyású, mérgezésre utaló tüneteket (hányás-hasmenés) okozhat. Hogy mivel a legkönnyebb megkülönböztetni a gyalogbodzát a fekete bodzától? – Virágai kellemetlen illatúak, levelei pedig hosszúkás alakúak a tojásalak helyett.

A bodza bogyójának legnépszerűbb felhasználási módja a bodzaszörp. Bogyóiból igazi ételkülönlegességet, levest is készítenek. A nyári melegben kiváló frissítő és szomjoltó italnak bizonyulhat az alaposan megmosott bodzavirágokkal ízesített limonádé.

– Egy bodzabokor jellemzően 12-15 fontnyi bogyós termést hoz évente. (Ha 1 fontot kis becsléssel 0,5 kg-nak mondunk, akkor ez a mennyiség 6-8 kg termésnek felel meg).erdekessegek

A bodza levelei és gyümölcsei értékes táplálékforrásai madaraknak, őzeknek, szarvasoknak.

– A bodza évelő növény, képes akár 80-100 évet is túlélni a természetben.

Összezúzott leveleinek kellemetlen illata van. Ezt használták fel a múltban az istállókban, vagy lovaglások alkalmával a legyek elriasztására.

Az illatos virágok ellenére a bodza bogyós gyümölcsének íze nagyon fanyar, ezért sem népszerű  feldolgozás nélkül a fogyasztása.

A bodzavirág beporzását főképpen legyek végzik.

Termése jellemzően a késő nyári és a kora tavaszi időszak között szedhető. A leszedett bogyók hosszú-hosszú ideig tárolhatóak otthon, hűtőszekrényben.

A népi bölcsesség szerint, ha a bodza már érett gyümölcsöt hoz, de még mindig virágzik, akkor hosszú télre van kilátás!